Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fogaskerekek

Rendezés:

A fogaskerekek fajtái és azok karbantartása

A kerékpár és azon belül is a hajtás legfontosabb részének számítanak. Az első és hátsó fogaskerekek kialakítása eltérő lehet, a fogak és a sebességek számát illetően. A kerékpár működése az áttételrendszerén alapszik. Ez határozza meg, hogy pedálfordulatonként mekkora sebességgel tudsz haladni.

Fogaskerekek egy- és többsebességes kerékpárok esetében

Az egysebességes kerékpárok többségét a city bike-ok, illetve a cruiser modellek teszik ki. A városi környezetben ideális választásnak számítanak, hacsak nem kell emelkedőkkel tarkított terepen haladni. A fogaskerekek ezeknél a modelleknél úgy lettek kialakítva, hogy ne engedjék leesni a láncot. A többsebességes változatoknál pedig éppen ellenkező a helyzet. A fogak formája teszi lehetővé, hogy a láncváltáskor könnyedén „ugráljon“ a sebességek között. A modern MTB-et gyártó cégek felhagytak az első váltók alkalmazásával, ezért ezeken a modelleken elől csupán egy fogaskerék, míg hátul akár 12 sebességes fogaskoszorú is helyet kaphat.

A fogaskerekek karbantartása egyszerű, de fontos

A bicikli hajtásába tartozó alkatrészek kopnak és mindig mindet egyszerre kell kicserélni. Emiatt lényeges a megfelelő kenés biztosítása rendszeres olajozással. Tehát nem elég, ha csak a kopott fogaskereket cseréled ki, mivel az már összekopott a régi lánccal, ami valószínűleg elnyúlt, tehát abból is szükséged lesz egy új változatra. Mielőtt megolajozod a rendszert, előtte tisztítsd meg a lerakódott szennyeződésektől! A fogaskerekek cseréje során figyelj arra, hogy azonos gyártótól származó alkatrészeket szerezz be a hajtáshoz!